Advertentie

Stalin verliest verkiezing belangrijkste historische persoon Rusland

Hij lag lange tijd op kop, maar uiteindelijk is de sovjetdictator Josef Stalin toch niet tot de belangrijkste persoon uit de Russische geschiedenis verkozen. De man die de dood van miljoenen mensen op zijn geweten heeft, bleef bij de slotstemming zondag op de staatstelevisie Rossija op de derde plaats steken.

Winnaar werd uiteindelijk grootvorst Alexander Nevski, die in de dertiende eeuw leefde en als nationale held en heilige wordt vereerd. Pjotr Stolypin, die in de tijd van de tsaren naam maakte als eerste minister en hervormer, eindigde als tweede.

In de finale van de wedstrijd die al maanden loopt en een felle controverse uitlokte, traden nog twaalf kandidaten aan. In de eindronde werden per telefoon of sms zo'n 4,5 miljoen stemmen uitgebracht.

Oorspronkelijk waren 500 kandidaten in de running om als belangrijkste persoon uit de Russische geschiedenis verkozen te worden. Bij tussentijdse kiesrondes lag Stalin lange tijd op kop, wat voor verontwaardiging zorgde bij geschiedkundigen en mensenrechtenactivisten. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud