Start van vredesconferentie over Darfoer in Libië

In Libië is zaterdag een vredesconferentie over Darfoer gestart. Verwacht wordt dat de Soedanese regering een staakt-het-vuren aankondigt in het conflict in de West-Soedanese regio.

De vredesconferentie werd zaterdag geopend door Salim Ahmed Salim, de speciale gezant van de Afrikaanse Unie in Darfoer. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Libische leider Mouammar Kadhafi. De echte gesprekken zouden pas zondag starten.

De voornaamste Soedanese rebellengroeperingen SLA (Soudanese Liberation Army) en JEM (Justice and Equality Movement) boycotten de conferentie. Ook de historische rebellenleider Abdel Wahed Mohammed Nour neemt niet deel aan de gesprekken.

Door die boycot worden de inspanningen van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie gecompromitteerd om de vrede in Darfoer te herstellen. In het gebied leveren rebellen sinds februari 2003 strijd met het regeringsleger. Naast meer autonomie voor hun achtergestelde regio eisen ze een meer rechtvaardige verdeling van grondstoffen en middelen. (SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud