Stembureaus geopend in Soedan voor parlements- en presidentsverkiezingen

In Soedan zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de eerste meerpartijenverkiezingen sinds 1986. Tot dinsdagavond kunnen zowat 16,5 miljoen stemgerechtigde Soedanezen kiezen voor een nieuwe president, een nieuw parlement en nieuwe regionale besturen. Omdat nagenoeg alle oppositiekandidaten zich teruggetrokken hebben, lijkt de herverkiezing van de controversiële president Omar al-Bashir een uitgemaakte zaak.

Het zijn de eerste verkiezingen in Soedan na het einde van een decennialang bloedig conflict tussen het hoofdzakelijk islamitische noorden en het vooral christelijke en animistische zuiden van het land.

De zittende president Al-Bashir, die in 1989 aan de macht kwam na een militaire coup en tegen wie het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de regio Darfoer, weigerde de voorbije weken de verkiezingen uit te stellen. Daar hadden verschillende oppositiebewegingen om gevraagd omdat ze vrezen voor de eerlijkheid van de stembusgang. Ook mensenrechtenbewegingen maakten al gewag van obstructie van de oppositie.

Rond 8 uur plaatselijke tijd (7 uur in België) gingen de stembureaus in de 25 provincies van Soedan zondagvoormiddag open. Drie dagen lang kunnen de kiezers hun stem uitbrengen. Tegen 18 april zouden de uitslagen binnen moeten zijn. (GEJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud