Studie bewijst link tussen energiedrankjes en risicogedrag

Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat studenten die regelmatig energiedrankjes als Red Bull drinken vaker risicogedrag vertonen. Zo zouden de regelmatige gebruikers tot drie keer meer aangegeven hebben dat ze het voorbije jaar rookten, misbruik maakten van geneesmiddelen of betrokken waren in een vechtpartij. Ze dronken zes dagen per maand een energiedrankje.

De regelmatige gebruikers hadden ook twee keer meer dan niet-gebruikers alcohol gedronken tijdens het afgelopen jaar, alcoholproblemen gehad of marihuana gerookt. Ze hadden ook meer onbeschermde seks, droegen minder hun veiligheidsgordel of beoefenden vaker een extreme sport.

Vier van de tien ondervraagden had de afgelopen maand minstens een energiedrankje gedronken. Het waren voor het merendeel jongens. Twee derde van de gebruikers gebruikte de energiedrankjes in combinatie met alcohol. "Een wijdverspreid maar fout idee is dat de cafeïne in de energiedrankjes de alcohol zou neutraliseren", zegt sociologe Kathleen Miller, die het onderzoek voerde. "Ze hebben de indruk dat ze de hele avond het beest kunnen uithangen. Maar door beide te mengen, krijg je alleen maar het idee dat je minder dronken bent. Het vermindert niet de negatieve gevolgen van alcohol op de reactietijd of het beoordelingsvermogen". (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud