Syrië-conferentie: geen akkoord - Rusland stelt nieuw treffen voor

Bij de Syrië-conferentie van de vijf VN-vetomachten en meerdere staten uit het Midden-Oosten in Genève is geen akkoord uit de bus gekomen. Dat is vernomen van diplomaten. De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en China zouden achter gesloten deuren categorisch geweigerd hebben om in te stemmen met het voorstel van internationaal bemiddelaar Kofi Annan voor een overgangsregering van nationale eenheid in Syrië.

Moskou zal geenszins een van buitenuit opgedrongen oplossing voor het conflict in Syrië aanvaarden, werd de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov geciteerd in kringen van deelnemers aan de vergadering. Lavrov verwierp alle formuleringen die ertoe zouden kunnen leiden dat de Syrische president Bashar al-Assad van een mogelijke overgangsregering wordt uitgesloten, luidde het.

Rusland lanceerde volgens het persbureau Interfax wel het voorstel om bij een nieuwe conferentie in Moskou een oplossing te zoeken. Rusland wil dan echter ook Iran uitnodigen, dat de trouwste bondgenoot is van het regime in Damascus. Iets wat volgens westerse diplomaten voor de Verenigde Staten zo goed als onaanvaardbaar is. (LAURENT GILLIERON)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud