Syrië - Leger herovert twee plaatsen in Hama

Het Syrische leger heeft zaterdag na weken strijd de controle heroverd op twee plaatsen in de centrale provincie Hama. Dat meldt de ngo Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Het gaat om Talissiyeh en Janineh, twee plaatsen waar de alawieten in de meerderheid zijn. De alawieten, die een minderheid vormen in Syrië, steunen doorgaans het regime van president Bashar al-Assad, die zelf tot die moslimstroming behoort.

Opstandelingen hadden de twee plaatsen, waar de bevolking gevlucht is, al enkele weken bezet. Er werd zwaar slag geleverd vooraleer de troepen van het regime de controle heroverden, zo meldt de ngo op basis van lokale bronnen.

In Qusair wordt wel nog slag geleverd. Het leger en strijders van de sjiitische Hezbollah uit buurland Libanon maken zich op om de laatste omsingelde posities van de opstandelingen aan te vallen. De slag om de strategische stad aan de grens met Libanon startte op 19 mei. De controle over de stad is essentieel voor het regime omwille van de ligging aan de grens en omdat Qussair de verbinding vormt tussen Damascus en het noordelijk gelegen Syrische kustgebied.

Volgens het Observatorium werd zaterdag ook slag geleverd in Dabaa, nabij Qusair. Daar zouden vijf leden van een familie om het leven gekomen zijn bij een aanval door de regeringstroepen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties riep zaterdag beide strijdende partijen op de burgers van Qudair te sparen en hen de stad te laten verlaten. Er zouden duizenden burgers vast zitten en er is sprake van meer dan duizend gewonden. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud