Advertentie

Syrië - VN en Assad-regime bereiken akkoord over inspecties

Syrië gaat ermee akkoord dat inspecteurs van de Verenigde Naties naar het land afreizen om onderzoek te doen naar het gebruik van chemische wapens. De inspecties blijven wel beperkt tot drie sites, zo blijkt woensdag uit een mededeling van de VN.

Een VN-team onderhandelde vorige week in Syrië met het regime van president Bashar al-Assad over de voorwaarden voor de inspecties. De VN drongen erop aan dat de inspecteurs alle beschuldigingen zouden mogen onderzoeken en toegang zouden krijgen tot dertien plaatsen in Syrië waar gewag werd gemaakt van de inzet van chemische wapens.

Damascus wou het onderzoek dan weer beperken tot Khan al-Assal, een stadje in de buurt van Aleppo dat in maart het decor zou geweest zijn voor een aanval met chemische wapens waarbij bijna dertig doden vielen. Het bewind en de oppositie betichten elkaar ervan achter die aanval te zitten. Eerder deze maand viel de stad in handen van de rebellen.

Uiteindelijk zijn Khan al-Assal en twee andere sites weerhouden in het akkoord. De locatie van de twee andere sites is niet bekendgemaakt. In de mededeling laten de VN verstaan dat de inspecteurs "zo snel mogelijk" naar Syrië zullen afreizen.

De voorbije maanden beweerden de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië dat ze in bezit waren van bewijzen dat het regime van al-Assad chemische wapens heeft ingezet. Zowel Damascus als de oppositie ontkennen het gebruik van die wapens.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud