Syrië: VN geven Assad "vergunning om te moorden"

De patstelling binnen de VN-Veiligheidsraad over de aanpak van de kwestie Syrië, geeft de Syrische president Bashar al-Assad zo goed als een "vergunning om te moorden". Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vrijdag verklaard na het bloedbad in het Syrische dorp Treimsa, waarbij donderdag volgens de oppositie 220 tot 250 mensen om het leven werden gebracht.

Ban Ki-moon riep de leden van de VN-Veiligheidsraad, die momenteel erg verdeeld is, op om een gezamenlijke beslissing te nemen om de tragedie in Syrië onmiddellijk te beëindigen. "Passiviteit wordt een vergunning voor nog meer moordpartijen", aldus Ban Ki-moon.

De VN-topman sprak over een "afgrijselijk bloedbad" in Treimsa. Hij "veroordeelt ten strengste het lukrake gebruik van zware artillerie en het bombarderen van bevolkte gebieden", dat een schending vormt van het vredesplan van speciaal gezant Kofi Annan.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde "het bloedbad gepleegd door het Syrische regime" een schending van het zespuntenplan van Annan. Ze riep op tot een staakt-het-vuren in de regio, zodat VN-waarnemers Treimsa kunnen binnengaan. Clinton riep de VN-Veiligheidsraad ook op om het plan-Annan, dat voorziet in onder meer een staakt-het-vuren en een overgangsregering, te steunen.

De vijftien lidstaten van de VN-Veiligheidsraad spreken sinds vrijdag opnieuw over een ontwerp van resolutie over Syrië. Maar die onderhandelingen slepen aan. (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud