Syrië: VN-waarnemers inspecteren gebied nabij Treimsa

Een team waarnemers van de Verenigde Naties heeft het gebied zowat 6 kilometer van het Syrische dorp Treimsa, waar de voorbije week een 200-tal mensen door regeringstroepen gedood zou zijn, vrijdag geïnspecteerd. Dat melden activisten zaterdag.

Een VN-bron bevestigde aan het Duitse persagentschap DPA dat de waarnemers "een soort verkenningstrip" uitvoerden in de buurt van Treimsa, in de opstandige provincie Hama.

Op foto's en in video's die online gezet werden, zijn voertuigen van de Verenigde Naties nabij Treimsa te zien. Ze werden omringd door burgers die de waarnemers bebloede kleren en hulzen toonden. "Dit zijn Russische wapens", riep een boze man op een van de video's.

Er zijn geen onafhankelijke bronnen die kunnen bevestigen hoeveel doden er vielen in Treimsa, noch hoe de slachtoffers om het leven kwamen, maar activisten stellen dat donderdag 150 à 250 mensen vermoord werden door regeringstroepen. Sinds vrijdag is het volgens hen overigens "relatief kalm" in en rond Treimsa.

Het recente bloedvergieten doet sommige westerse landen opnieuw om strengere acties tegen Syrië vragen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, riep vrijdag op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot het toelaten van VN-waarnemers in Treimsa.

Amnesty International stelde dat de VN "niet gehinderd mogen worden om dergelijke incidenten te onderzoeken". "Zonder onafhankelijke bronnen om de feiten na te gaan, is het onmogelijk te controleren wat er echt gebeurd is", aldus Ann Harrison van Amnesty International.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud