Syrische oppositie laat conferentie in Caïro mislukken

De verdeelde Syrische oppositie is er bij een conferentie onder bescherming van de Arabische Liga niet in geslaagd haar meningsverschillen te overwinnen. Volgens deelnemers aan de vergadering, die woensdagochtend in de vroege uurtjes in Caïro eindigde, raakten de meer dan 200 afgevaardigden het enkel eens om het regime van president Bashar al-Assad ten val te brengen.

Over de rechten van de Koerdische minderheid en de kwestie of Syrië in de toekomst een gedecentraliseerd bestuur krijgt, werd tot diep in de nacht geredetwist. Ook de aard van een mogelijke buitenlandse militaire interventie bleef omstreden. De vertegenwoordigers van de Nationale Raad van de Koerden trokken zich uit de conferentie terug.

De Moslimbroederschap deelde mee dat ze voorbehoud maakt tegen verschillende punten van het Nationaal Pact, dat onder de deelnemers aan het begin van de tweedaagse conferentie als ontwerp werd verdeeld. Wellicht is het beter voor een overgangstijd naar de Syrische grondwet van 1950 terug te keren, deelden de Moslimbroeders via de sociaalnetwerksite Twitter mee.

Verschillende conferenties van de Syrische oppositie in Istanboel waren de afgelopen maanden met gelijkaardige magere resultaten ten einde gelopen.

Woensdag telden de activisten 16 doden bij aanvallen van de regeringstroepen. Bijzonder hevig was de beschieting van de stad Homs, een bolwerk van verzet. In Daraa werden twee kinderen gedood. (KHALED DESOUKI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud