Syrische rebellen houden stand in Aleppo tegen grootschalig offensief

De rebellen in de Noord-Syrische handelsmetropool Aleppo houden naar eigen zeggen voorlopig stand tegen een grootschalig offensief van de regeringstroepen. "Onze revolutionaire strijders hebben minstens twee aanvallen van de troepen afgeslagen", verklaarde rebellencommandant Abu Omar al-Halebi donderdag telefonisch aan het persagentschap dpa. "Ze controleren nu 50 procent van de stad."

Van onafhankelijke kant konden de berichten niet gecontroleerd worden, omdat de media in Syrië slechts erg beperkt kunnen werken. Volgens al-Halebi hebben de troepen van president Bashar al-Assad ook gevechtsvliegtuigen ingezet. In de buitenwijken Salaheddin en Mashaad zouden ze bevoorradingskonvooien van de rebellen hebben gebombardeerd. De gevechten in Aleppo zijn al sinds het voorbije weekend aan de gang. Het regime is woensdag begonnen duizenden soldaten naar het gevechtsterrein te verplaatsen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon riep de internationale gemeenschap op de slachting in Syrië eindelijk te stoppen. "Stel het niet langer uit! Kom overeen! Doe iets!" zei Ban woensdag in een toespraak voor het Bosnisch parlement in Sarajevo. De internationale gemeenschap is verplicht zware schendingen van de mensenrechten te stoppen, aldus Ban.

De woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama, Jay Carney, veroordeelde opnieuw het "afschuwelijke geweld" van het regime tegen ongewapende burgers. De VS en zijn bondgenoten zullen verdere stappen ondernemen om het Assad-regime te isoleren en met sancties zijn financiële basis droog te leggen. Dat moet het voor de regering in Damascus steeds moeilijker maken om het brutale optreden tegen het eigen volk te financieren.

Dat drie Syrische diplomaten in Cyprus, de Verenigde Arabische Emiraten en het sultanaat Oman zijn overgelopen, maakt duidelijk dat "de dagen van Assad geteld zijn", verklaarde Carney aan journalisten in het presidentieel toestel Air Force One. Damascus minimaliseerde de zaak en beschuldigde Qatar er expliciet van dergelijke deserties aan te moedigen.

Minstens 2.000 Syrische soldaten werden volgens de rebellen naar Aleppo gestuurd. "De slag om Aleppo wordt beslissend en de rebellen zijn er klaar voor", zei Abu Omar al-Halebi. Volgens activisten zouden opstandelingen uit het hele land onderweg zijn om voor de "bevrijding van Aleppo" te vechten. (Pierre Torres)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud