Taliban willen van VN-terreurlijst geschrapt worden

De radicaal islamitische taliban willen volgens de regering in Kaboel van de VN-lijst met terroristische organisaties geschrapt worden. Dat is de enige voorwaarde, die de opstandelingen in hun onderhandelingsvoorstel aan de Afghaanse regering gesteld hebben, zei de nationale veiligheidsadviseur van president Hamid Karzai, Salmaj Rassul, in een gesprek met het Duitse persagentschap dpa in Kaboel.

Voor de eerste keer hebben de rebellen een terugtrekking van de internationale troepen niet als eis gesteld. De regering is op basis van de grondwet tot onderhandelingen bereid. Een deal met de opstandelingen kan in een democratie echter niet tot stand komen. Rassul zei dat er binnen de taliban een onderscheid moet gemaakt worden. Er zijn de hardcore-opstandelingen aan de zijde van het terreurnetwerk al-Qaida, maar er is ook een deel van de taliban die vinden dat ze "de verkeerde oorlog" strijden. Die staan open voor gesprekken.

Rassul nodigt de taliban uit aan het democratisch proces deel te nemen en een eigen partij op te richten. Indien ze dan verkiezingen winnen, kunnen ze bij de regering betrokken worden. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud