Advertentie

Te lage opkomst voor referendum over afzetting Roemeense president

Het referendum over de afzetting van de Roemeense president Traian Basescu is mislukt. Er kwamen onvoldoende mensen stemmen. Dat blijkt uit een officiële schatting van de centrale kiescommissie. Basescu kan dus normaal gezien op post blijven.

Volgens de kiescommissie nam slechts 45,92 procent van de Roemeense kiesgerechtigden deel aan het referendum. Dat kon echter pas geldig worden verklaard als minstens de helft van de zowat 18 miljoen kiesgerechtigden zou zijn gaan stemmen.

De geschorste president Basescu, die had opgeroepen tot een boycot van het referendum, ziet in de te lage opkomst een overwinning. "De Roemenen hebben een staatsgreep verworpen", reageerde Basescu al.

Het kabinet van premier Victor Ponta lanceerde de afzettingsprocedure omdat Basescu de wettelijke grenzen van zijn macht overschreden zou hebben. Volgens Ponta kan de president "de wil van miljoenen kiezers" echter niet negeren. Tachtig procent van de Roemenen die wél deelnamen aan het referendum, zou immers tegen de president gestemd hebben.

Interim-president Antonescu verklaarde van zijn kant dat de beslissing van het Grondwettelijk Hof over het referendum zal worden gerespecteerd. Het is het Grondwettelijk Hof dat uiteindelijk het referendum al dan niet zal bekrachtigen.

Het officiële resultaat van het referendum wordt maandag verwacht.

(DANIEL MIHAILESCU)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud