Te veel of te weinig slaap verhoogt kans op overlijden

Te veel of te weinig slapen verhoogt de kans op overlijden gevoelig. Dat blijkt uit een studie in Groot-Brittannië waarvan de resultaten zaterdag zijn voorgesteld in de Verenigde Staten. De studie verschijnt zaterdag ook in het medisch tijdschrift Sleep.

Een vermindering van de slaapduur bij mensen die normaal 6, 7 of 8 uur slapen leidde tot een verhoging met 110 procent van de kans van cardiovasculair overlijden, zegt dokter Jane Ferrie van de faculteit geneeskunde van het College London.

Omgekeerd heeft een teveel aan slaap bij mensen die normaal 7 of 8 uur slapen ook geleid tot een verhoging met 110 procent van de kans op overlijden, maar wel om andere redenen dan cardiovasculaire.

"De conclusies van onze studie tonen aan dat 7 of 8 uur slapen per nacht ideaal is voor de gezondheid van een volwassene", besluit Ferrie.

De studie toont ook aan dat een verlenging van de slaapduur bij mensen die normaal maar 5 of 6 uur slapen, waarschijnlijk een heilzaam effect heeft op hun gezondheid. Maar mensen die al 7 of 8 uur slapen, moeten vermijden dat ze langer slapen om hun kans op overlijden niet te vergroten. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud