"Teleurgestelde" dalai lama gelast bezoek aan Frankrijk af

De dalai lama zal uit teleurstelling over de Franse president in december niet naar Parijs gaan voor een ontmoeting met Nobelprijswinnaars. "Er is geen bezoek gepland, en er is ook nooit een officiële uitnodiging opgestuurd", zei Matthieu Ricard, een woordvoerder van het religieus hoofd van de Tibetanen in de zondagskrant Journal du Dimanche.

President Nicolas Sarkozy had bij het jongste bezoek van de dalai lama aan Frankrijk afgezien van een ontmoeting met hem. Hij liet zich toen vertegenwoordigen door zijn vrouw Carla. Critici verwijten Sarkozy dat hij de dalai lama weigerde te zien om China niet op stang te jagen.

Aansluitend had het Elysée aangekondigd dat in december vele Nobelprijswinnaars naar Parijs worden uitgenodigd ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens, onder hen ook de dalai lama.

De dalai lama, die in ballingschap in India leeft, is momenteel voor een vierdaags bezoek in Japan. Na de onlusten in Tibet in maart is China onder internationale druk gesprekken begonnen met afgevaardigden van de dalai lama. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud