Terreuraanslag op Pools parlement verijdeld

Een 45-jarige Poolse nationalist wilde samen met meerdere gelijkgezinden president, regering en parlementsleden om het leven brengen tijdens een zitting van het parlement. Het openbaar ministerie maakte de arrestatie van de terreurverdachte bekend. Hij werd al op 9 november in Krakau opgepakt.

"Doel van de aanslag was een parlementsgebouw op een tijdstip waarop de regering en de president aanwezig waren", aldus openbaar aanklager Mariusz Krason. De opgepakte man zou aangegeven hebben dat de bedoeling was de aanslag te plegen tijdens het debat over de begroting. Motieven zouden nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme geweest zijn.

De verdachte, een academicus, had toegang tot chemisch materiaal dat ook kan worden gebruikt voor de aanmaak van bommen. In september al experimenteerde hij met 250 kilogram springstof. Volgens voorlopige informatie zou bij de aanslag vier ton explosieven worden ingezet. De man was geen lid van een partij of organisatie.

In de zaak werden ook twee medeverdachten opgepakt. Bij huiszoekingen nam de politie explosieven, wapens en kogelvrije vesten in beslag. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud