Terroriste Muriel Degauque begeleid bij vertrek uit België

De Belgische Muriel Degauque, de eerste westerse kamikaze die zich op 9 november 2005 de lucht inblies in Irak, en haar man Issam Goris, die de volgende dag gedood werd door Amerikaanse soldaten, maakten al van bij hun vertrek uit België deel uit van een netwerk. Dat blijkt uit telefoongesprekken die in het kader van het onderzoek werden afgeluisterd.

Zes vermoedelijke leden van het netwerk staan sinds maandag terecht voor de correctionele rechtbank van Brussel. Spilfiguur is Bilal Soughir, de enige verdachte die in voorhechtenis zit.

Soughir werd maandag vertegenwoordigd door zijn advocaten. Op basis van een medisch document weigerde hij te verschijnen voor de rechter. De arts benadrukte dat hij niet naar het gerechtsgebouw overgebracht kan worden als hij gemaskerd en geblinddoekt is.

De voorzitter van de rechtbank maakte maandag duidelijk dat het netwerk al sinds juli 2005 gevolgd wordt door het Belgische gerecht. Dat zou toegelaten hebben de Amerikaanse autoriteiten in Irak te waarschuwen voor dreigende aanslagen.

Afgeluisterde telefoongesprekken en onderschepte e-mails tonen aan dat Bilal Soughir op de hoogte was van de plannen van Muriel Degauque en Issam Goris. Enkele uren na de dood van Degauque zou hij op de hoogte gebracht zijn van het feit dat "het gedaan was". De vrouw blies zich op bij een zelfmoordaanslag tegen een Amerikaans konvooi in het Iraakse Baaquba. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud