Thailand: slag om Bangkok escaleert

In Thailand is de machtsstrijd tussen het leger en de regeringstegenstanders, de zogenaamde roodhemden, maandag geëscaleerd. Een dag tumult en protest eiste al twee mensenlevens. De stad is inmiddels de nacht ingegaan. Voor de toeristen in de hoofdstad bleef het evenwel kalm.

Een regeringslid verklaarde op de Thaise tv dat een demonstrant doodgeschoten werd vlakbij de regeringszetel. Al gebeurde dat volgens de minister bij rellen tussen roodhemden en buurtbewoners. Een ziekenhuisbron meldt de dood van een tweede man en verschillende gewonden met kogelwonden. De gewondentol bedraagt volgens de hulpdiensten minstens 101.

Maandag begon met duizenden gewapende soldaten die 's ochtend uitrukten tegen de duizenden demonstranten die de zondag afgekondigde noodtoestand negeerden. Pas tegen de avond trokken die zich terug uit een regeringsgebouw dat ze eerder ingenomen hadden.

Die roodhemden hebben zich gedurende de dag verschanst achter barricades en hebben auto's en autobanden in brand gestoken. Ze vielen het leger aan met brandbommen en stenen. Het leger opende het vuur toen de demonstranten een gekaapte bus in de legerlinies wilden rijden. Op andere plaatsen sloegen de soldaten met de wapenstok op het schild om de tegenstanders te intimideren. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud