Thailand zet ruim 4.000 Hmong het land uit

Thailand heeft maandag meer dan 4.000 Hmong naar Laos uitgewezen. Het gaat om een etnische minderheid van Zuidoost-Azië die in kampen was ondergebracht. Sommigen verbleven al ruim dertig jaar in de kampen.

"In totaal zijn 4.371 Hmong vandaag uit het kamp vertrokken. De operatie was aan het eind van de middag afgelopen en deze Hmong zijn op weg naar Laos", zei kolonel Thana Charuvat, coördinator van het repatriëringscentrum.

Het Vluchtelingencommissariaat van de Verenigde Naties (UNHCR) had de Thaise regering opgeroepen de uitzetting stop te zetten, terwijl de Europese Unie zei "geschokt" te zijn en van oordeel is dat de maatregelen "strijdig met het internationale recht" zijn.

Volgens kolonel Charuvat werden honderd bussen ingelegd die elk veertig mensen konden vervoeren. De Thaise premier Abhisit Vejjajiva verzekerde dat de operatie goed verlopen was en dat er geen verzet was. Volgens een mensenrechtengroep probeerden zowat 130 Hmong zich tegen de uitzetting te weren. Journalisten kregen maandagmorgen geen toegang tot de kampen.

Een deel van de Hmong koos tijdens de oorlog in Vietnam de zijde van de Amerikanen tegen de communisten toen het conflict naar de buurlanden uitbreidde. Velen ontvluchtten daarna het communistische bewind in Vientiane, dat sinds 1975 aan de macht is, en vrezen represailles bij hun terugkeer naar Laos.

"De regering van Laos heeft bevestigd dat ze de Hmong-leiders amnestie zal verlenen", preciseerde kolonel Thana. Laos, dat voor "tijdelijke onderkomens" voor de gerepatrieerde Hmong zorgde, ontkent systematisch dat het de minderheid vervolgt. (DES)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud