Tienduizend Serviërs betogen tegen arrestatie Karadzic

Zo'n tienduizend Serviërs hebben dinsdagavond betoogd tegen de arrestatie van Radovan Karadzic. De nationalistische oppositie in Servië had opgeroepen tot deze manifestatie in het centrum van Belgrado.

De betogers verzetten zich tegen de uitlevering van Karadzic, de voormalige politieke leider van de Bosnische Serviërs, aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Tevens wilden ze met hun massabetoging hun pro-Europese president Boris Tadic een kaakslag toedienen.

De meeting ging rond 19 uur van start in het centrum van Belgrado en er werd geen enkel incident gemeld.

Eerder op de dag werden extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Verschillende ambassades - die van de Verenigde Staten en van Kroatië in het bijzonder - kregen speciale bewaking van ordetroepen. Voor de hoofdzetel van de Servische staatstelevisie golden extra maatregelen.

President Tadic liet eerder op de dag via de radio weten dat de uitlevering voorzien is in de Servische wet. "Het is niet te geloven dat mensen betogen tegen de toepassing van de wet", aldus de president. Radovan Karadzic wordt beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. In het kader van het internationaal recht wordt hij binnenkort overgebracht naar Den Haag. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud