Tienduizenden betogen in Rome tegen Berlusconi

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in Rome opgedaagd voor een massabetoging tegen premier Silvio Berlusconi. Tot de manifestatie was opgeroepen door Walter Veltroni, ex-burgemeester van de Eeuwige Stad en leider van de grootste oppositiepartij PD (Democratische Partij).

De Partito Democratico is een amalgaam van oud-communisten en progressieve katholieken. Voor de kernleus van de betoging werd leentjebuur gespeeld bij het andersglobalisme: Un'altra Italia e possibile (Een Ander Italië is Mogelijk). Het rechtse kabinet van Il Cavaliere wordt door de demonstranten behoorlijk wat aangewreven. Dat gaat van ophitsen tot vreemdelingenhaat en machtsmisbruik over de dalende koopkracht tot bezuinigingen op belangrijke sociale posten als onderwijs en gezondheidszorg.

Paradoxaal genoeg blijkt de populariteit van Berlusconi, ondanks de ongunstige economische situatie en de weinig democratische bestuursvorm van zijn kabinet, niet te dalen - integendeel zelfs. Sommigen menen dat de PD zich tot de massabetoging genoopt zag om een eind te maken aan haar eigen dalende cijfers in de opiniepeilingen. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud