Tientallen gewonden bij pre-electoraal geweld in Senegal

In aanloop naar de Senegalese presidentsverkiezingen zijn tientallen mensen gewond geraakt bij geweld, zo melden media. Betogingen tegen een mogelijke derde ambtstermijn van president Abdoulaye Wade vormen de aanleiding voor de onlusten.

In de hoofdstad Dakar kwam het tot een confrontatie tussen de veiligheidstroepen en aanhangers van de oppositie. De politie moest traangas gebruiken om de betogers uit elkaar te drijven. Daarbij raakten tientallen mensen gewond, onder wie ook Cheikh Bamba Dieye, een presidentskandidaat van de oppositie,

In het West-Afrikaanse land zijn al minstens vier mensen omgekomen bij onlusten, sinds het grondwettelijk hof besliste om Wade op 26 februari voor de derde keer tot de presidentsverkiezing toe te laten. Volgens de grondwet zijn in Senegal slechts twee ambtstermijnen veroorloofd. Maar Wade is van mening dat die regel niet op hem van toepassing is, omdat die aanpassing pas van kracht werd toen hij al een ambtstermijn had uitgezeten. De rechtbank is hem daarin gevolgd.

Dezelfde rechtbank besliste ook dat de kandidatuur van zanger Youssou N'Dour ongeldig is. Naar verluidt kon de 52-jarige zanger niet voldoende geldige handtekeningen verzamelen. In totaal aanvaardde het hof 14 kandidaturen voor het ambt van staatshoofd. (MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud