Total moet na ramp met olietanker nog meer betalen

Ruim tien jaar na de ramp met de olietanker Erika voor de Franse Atlantische kust heeft het hof van beroep in Parijs het bedrag van de schadevergoeding verhoogd. De rechtbank bevestigde dinsdag de veroordeling van olieconcern Total. De onderneming en de medebeklaagden moeten nu ruim 200 miljoen euro aan de betalen. In eerste instantie werd het bedrijf tot 192 miljoen euro veroordeeld.

"Total heeft de onvoorzichtigheid begaan de olietanker te charteren zonder inachtneming van zijn eigen veiligheidsvoorschriften", aldus de rechter in zijn motivering van het vonnis. Het onderhoud van het 20 jaar oude schip Erika was serieus verwaarloosd. Toen het schip voor de kust van Bretagne zonk, vervuilde de weggelopen olie grote delen van de zee en de kust.

De rechtbank bekrachtigde dat naast de economische ook de milieuschade in acht moest genomen worden. "De natuur maakt deel uit de van de mens, zoals de mens deel uitmaakt van de nauur", zei de rechter. De erkenning van de schade aan het milieu in eerste instantie werd als een mijlpaal in de Franse rechtspraak ervaren. De rechtbank breidde de lijst met gemeenten en regio's uit die op basis van de vervuilde stranden op een schadevergoeding mogen rekenen.

De olietanker was in december 1999 in een storm in tweeën gebroken en gezonken. Meer dan 20.000 ton zware olie stroomde in zee. De oliepest vervuilde een kuststrook van 400 kilometer in Frankrijk. Ruim 150.000 vogels crepeerden. (ROJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud