Tropische stormen razen over de Caraïben en de Filipijnen

Bij de doortocht van wervelstormen in de Caraïben en de Filipijnen zijn doden gevallen en is aanzienlijke schade aangericht. Orkaan Sandy bereikte donderdagmorgen Cuba. Eerder was de storm met windsnelheden tot 135 kilometer per uur over Jamaïca geraasd. Volgens de lokale media kwamen daarbij een man in Jamaica en een vrouw in Haïti om het leven. De man kwam om toen door een grondverschuiving losgekomen rotsblokken op zijn huis vielen, de vrouw verdronk in een wassende rivier.

Over heel Jamaica en in de oostelijke Cubaanse provincies van Holguin tot Guantánamo heerste orkaanalarm. Duizenden Jamaïcanen vluchten weg uit de gevaarlijke gebieden naar noodverblijven. Volgens berekeningen van meteorologen van het Amerikaans orkaancentrum in Miami trekt Sandy nu naar de Bahamas en later naar Florida.

Op de Filipijnen won de tropische storm Son-Tinh aan kracht nadat hij donderdag aan land was gekomen en windsnelheden van meer dan 75 km/u bereikte. Volgens de rampenbestrijdingsdienst stierf in de provincie Marinduque een 88-jarige vrouw aan onderkoeling en in de provincie Cebu een man door een grondverschuiving. Bovendien worden nog zes mensen vermist, van wie twee kinderen. De meeste veerboten moesten in de havens blijven en de autoriteiten bevolen een onderbreking van het luchtverkeer. Meer dan 16.000 reizigers zaten vast op de luchthavens.

De zware regenval veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen. In verschillende provincies viel de stroom uit. De storm beweegt zich richting noordwesten en zal vermoedelijk vrijdag het grondgebied van de Filipijnen verlaten. (JDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud