Tsjechisch grondwettelijk hof geeft fiat voor Verdrag van Lissabon

Het Tsjechische grondwettelijke hof vindt dat het Verdrag van Lissabon verenigbaar is met het Tsjechische recht. Dat maakte rechter Pavel Rychetsky woensdag bekend in Brno. Het Tsjechische parlement kan het ratificatieproces nu voortzetten.

Het grondwettelijke gerecht onderzocht op vraag van de Senaat in Praag of het verdrag strookte met het Tsjechische recht. Naast Ierland is Tsjechië één van de lidstaten waar het verdrag van Lissabon op veel kritiek stoot. In Praag is er zo goed als zeker een parlementaire meerderheid voor het verdrag te vinden, aangezien het plan door de regering en delen van de oppositie wordt gesteund.

De eurosceptische president Vaclav Klaus liet echter al weten dat hij pas zijn handtekening onder het verdrag zet als het Ierse standpunt verandert. De Ieren wezen het verdrag op 12 juni per referendum af. Tsjechië neemt vanaf 1 januari het Europees voorzitterschap waar en wil dan met Ierland praten.

Tot dusver hebben 25 van de 27 EU-lidstaten ingestemd met het verdrag. Het verdrag wordt pas van kracht als alle lidstaten het hebben geratificeerd. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud