Tsunami-alarm in de Pacific - Waarschuwingscentrum breidt alarm uit

Het tsunami-alarm in de Stille Oceaan is uitgebreid. Dat heeft het Pacific Tsunami Warning Center meegedeeld. Het alarm geldt nu voor de Salomonseilanden, Vanuatu, Nauru, Papoea-Nieuw-Guinea, Tuvalu, Nieuw-Caledonië, Kosrae, Fiji, Kiribati en Wallis en Futuna.

"Analyse van het zeeniveau geeft aan dat een tsunami is gegenereerd. Mogelijks heeft dat vernielingen teweeggebracht langs de kusten dichtbij het epicentrum van de aardbeving", zo evalueert het centrum. In de buurt van het epicentrum zijn golven van een meter hoger dan het zeeniveau gemeten.

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft zich een hevige aardbeving voorgedaan met een kracht van 8 op de schaal van Richter langs de Salomonseilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan. De aardbeving deed zich voor om 2.12 uur (Belgische tijd) tussen de Salomoneilanden en de eilandengroep Vanuatu. Het epicentrum van de aardbeving is gelokaliseerd op een diepte van 33 kilometer, op zo'n zestig kilometer van het eiland Lata, dat bij de Salomonseilanden hoort.

De Australische autoriteiten hebben alvast gerustgesteld. De Australische kusten hoeven niet te vrezen voor een tsunami.

(VEK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud