Tunesische ex-president veroordeeld tot levenslang

De opzijgeschoven Tunesische president El Abidine Ben Ali is bij verstek veroordeeld tot levenslang wegens medeplichtigheid aan de moord op 43 manifestanten tijdens de volksopstand die tot zijn afzetting leidden. Dat heeft een rechter van de militaire rechtbank van Tunis laten weten.

Ben Ali stond terecht met een 40-tal functionarissen van zijn regime. Zo kreeg generaal Ali Seriati, de vroegere chef van de presidentiële veiligheidsdienst, 20 jaar gevangenisstraf. Ahmed Friaa, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, werd dan weer buiten vervolging gesteld.

De families van de slachtoffers reageerden woedend op de uitspraak, vooral dan op de in hun ogen milde straffen voor een aantal functionarissen.

Ben Ali en co stonden terecht voor hun rol in de dood van 43 betogers. Ze moesten zich ook verantwoorden voor de verwondingen van 97 anderen. De feiten deden zich voor in en rond Tunis en andere steden in het noorden van het land. Tijdens de volksopstand van eind 2010-begin 2011 lieten meer dan 300 mensen het leven in Tunesië.

Ben Ali werd al veroordeeld tot zware straffen in andere processen. Zo kreeg hij medio juni al eens levenslang voor de militaire rechtbank van Kef. Ook hier stond hij terecht voor zijn rol in de dood van manifestanten. (FETHI BELAID)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud