Turkije belooft scherp antwoord na bloedig gevecht met PKK

De Turkse regering zal de bloedige aanval die Koerdische rebellen vrijdag pleegden op een militaire post in het zuidoosten van Turkije, scherp beantwoorden. Dat heeft president Abdullah Gul zaterdag verklaard. Bij de aanslag kwamen vijftien Turkse soldaten en 23 Koerdische rebellen om.

Gul verzekerde dat Ankara de strijd tegen de Koerdische rebellen zal voortzetten "tegen elke prijs".

Premier Recep Tayyip Erdogan annuleerde zijn tweedaags bezoek aan Mongolië en onderbrak zijn officiële bezoek aan Turkmenistan. Hij keerde onmiddellijk terug naar Ankara om te bepalen hoe zijn regering op de aanval zal reageren. President Gul zag af van een privébezoek aan Frankrijk, waar hij een toespraak zou houden voor het Institut français des relations internationales (IFRI).

Het Turkse leger voert regelmatig luchtaanvallen uit boven bases van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die vooral actief is in het zuidoosten van Turkije, in de bergen van Iraaks Koerdistan aan de grens met Turkije. Volgens Ankara houden zich in dat gebied duizenden PKK-strijders schuil en bereiden ze er aanvallen tegen Turkije voor.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud