Turkije bestookt Iraaks Koerdistan

Het Turkse leger heeft in de nacht van zaterdag op zondag met hevig artilleriegeschut dorpen in autonoom Koerdisch gebied in Irak bestookt, zo hebben getuigen aan plaatselijke media gemeld. Niemand zou daarbij gedood zijn.

De beschieting gebeurde dicht bij de grens tussen Turkije en Irak, in de regio Nasdoer.

De VS hebben zaterdag onverwacht topfunctionarissen naar Ankara gestuurd op een moment waarop de betrekkingen tussen de twee NAVO-landen gespannen zijn.

Een topfunctionaris van het State Department en van het Pentagon voerden in Turkije besprekingen met functionarissen van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij spraken de Amerikaanse bezorgdheid uit over mogelijke aanvallen van het Turkse leger op basissen van de rebellenbeweging PKK in Irak, wat volgens Washington de relatieve rust in het noorden van Irak op het spel kan zetten.

De betrekkingen zijn ook gespannen nadat een commissie van het Huis van Afgevaardigden, ondanks verzet van het Witte Huis, een resolutie had aangenomen waarin de massamoord op Armeniërs door het Ottomaanse Rijk als volkerenmoord werd bestempeld. Daarop heeft Ankara zijn ambassadeur uit Washington teruggeroepen voor overleg en heeft de Turkse minister van Staat Kürsad Tüzmen een gepland bezoek aan de VS afgezegd. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud