Turkije daagt Israëlische commandanten bij verstek voor de rechter

Tweeënhalf jaar na de felomstreden militaire operatie tegen de hulpvloot voor Gaza die negen levens eiste, staan vier Israëlische ex-commandanten bij verstek terecht voor een Turkse rechtbank. Het Openbaar Ministerie vordert meervoudige levenslange gevangenisstraffen. De beschuldigden worden doodslag, vrijheidsberoving, folteringen, fysieke verwondingen en de onrechtmatige confiscatie van schepen in internationale wateren ten laste gelegd. De zitting begon vandaag en zou drie dagen duren, aldus het Turkse persagentschap Anadolu.

Israëlische soldaten hadden in internationale wateren de Turkse veerboot Mavi Marmara op 31 mei 2010 vanuit commandoboten en helikopters bestormd. De veerboot wou samen met andere schepen demonstratief de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook doorbreken. Tijdens de operatie werden negen Turken gedood, van wie een het Amerikaans staatsburgerschap bezat. Een tiende man ligt sindsdien in coma. Sinds het incident zijn de betrekkingen tussen Turkije en Israël bevroren.

Minstens 60 internationale activisten zijn naar het proces gekomen om te getuigen, zei Izzet Sahin, een woordvoerder van de islamitisch-Turkse hulporganisatie IHH in Istanboel. Die had de veerboot met de hulpvloot meegestuurd. De IHH heeft contacten met Hamas in de Gazastrook, wiens afgevaardigden echter ook herhaaldelijk door de Turkse regering worden ontvangen.

Een veroordeling heeft voor de aangeklaagden niet onmiddellijk gevolgen, maar kan de politieke spanningen tussen Turkije en Israël opnieuw aanwakkeren. De vroegere stafchef Gabi Ashkenazi, de gewezen baas van de militaire geheime dienst Amos Yadlin, de ex-baas van de inlichtingendienst van de luchtmacht Avishay Levi en de vroegere marinecommandant Eliezer Marom zijn in Istanboel aangeklaagd.

"We twijfelen er niet aan dat de aangeklaagden wereldwijd op de lijst van gezochte personen komen", zei Sahin. "Bovendien kunnen slachtoffers en ooggetuigen voor het eerst voor een rechtbank hun verhaal kwijt over de gebeurtenissen". (MUSTAFA OZER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud