Advertentie

Turkije en Iraakse Koerden waarschuwen Koerden in Syrië

Turkije en de Koerdische autonome regio in Irak waarschuwen door de groeiende aftakeling van de Syrische staat voor een Koerdische onafhankelijke koers. Elke poging van een gewapende groepering om het machtsvacuüm in Syrië voor territoriale winst te gebruiken, zal als een "gemeenschappelijke bedreiging" beschouwd worden. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu en de Koerdische regionale president Massoud Barzani, die vorige nacht in Erbil werd verspreid.

Davutoglu had in Erbil met Barzani gesproken. Ankara is bezorgd over de toenemende invloed die de in Turkije actieve de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK op de Koerden in Syrië uitoefent. Volgens mediaberichten wil de door de PKK geleide Syrische Koerdische militie PYD in afspraak met het regime in Damascus in het noordoosten van Syrië een eigen autonome Koerdische regio oprichten. De PKK wordt door Turkije als terreurorganisatie ingeschaald.

De Koerden zijn de grootste bevolkingsgroep van het Nabije Oosten, die geen eigen staat heeft. Enkel de autonome regio in Noord-Irak, die formeel tot Irak behoort, heeft een quasi staats karakter. De meeste Koerden, rond de 12 miljoen, leven in Turkije. Miljoenen anderen zijn over Syrië, Irak en Iran verspreid. Buiten Irak beschikken ze over geen of beperkte burgerrechten. (MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud