Turkse minister niet naar VS na commotie rond "Armeense genocide"

De Turkse minister voor Buitenlandse Handel Kürsad Tüzmen heeft zijn bezoek aan de Verenigde Staten afgelast in een reactie op de erkenning van de "Armeense genocide" onder het Ottomaanse Rijk door het Amerikaanse Congres. Dat heeft het Turkse persagentschap Anatolië zaterdag gemeld.

De Turkse minister Tüzmen zou normaal deelnemen aan een vergadering die georganiseerd werd door de Turks-Amerikaanse zakenraad.

Tüzmen is al de tweede Turkse verantwoordelijke die een bezoek aan de VS weigert, na de commandant van de Turkse marine, Metin Ataç. Donderdag riep Turkije nog zijn ambassadeur terug uit Washington voor consultatie, na de erkenning van de "Armeense genocide" tijdens de laatste jaren van het Ottomaanse Rijk. De Armeense genocide werd door het Congres bevestigd ondanks tegenspraak van het Witte Huis uit angst om in Turkije een bondgenoot te verliezen.

Tussen 1915 en 1917 zijn tijdens moordpartijen en deportaties van Armeniërs, volgens henzelf, meer dan 1,5 mensen om het leven gekomen. Volgens de Turken kwamen er 250.000 tot 500.000 Armeniërs om. Ze weigeren het te hebben over een "genocide" en spreken van een verdrukking van een opstandige gemeenschap. (VDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud