Turkse premier waarschuwt Bagdad en Koerden

De Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag de Iraakse regering en de Koerden in Irak opgeroepen, op te treden tegen de Koerdische PKK-rebellen om mogelijke acties van het Turkse leger in het noorden van Irak te vermijden.

Erdogan zei in het parlement, dat woensdag gaat stemmen over de vraag of het Turkse leger gedurende een jaar de PKK mag bekampen in Noord-Irak, dat de Koerden aldaar "een duidelijk standpunt moeten innemen, het is in het belang van iedereen". Hij riep hen op "mee te werken" met Ankara tegen de volgens het Turkse leger 3.500 rebellen die zich in het bergachtige gebied in het noorden van Irak hebben verschanst en van daar tegen Turkije opereren.

Ankara verwijt de Iraakse Koerden de PKK wapens en explosieven te hebben geleverd en beschuldigt de regering in Bagdad ervan, niet genoeg te ondernemen tegen de organisatie.

De Iraakse regering lijkt de boodschap te hebben ontvangen, want zij heeft Ankara tot "spoedonderhandelingen" opgeroepen na de dreiging met een interventie.

Na de VS heeft nu ook de Europese Unie de Turkse regering tot terughoudendheid opgeroepen. (HOA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud