Twee handlangers van Viktor Bout poberen wapenhandel weer op poten te zetten

Twee voormalige luitenanten van de Rus Viktor Bout, die in de Verenigde Staten tot 25 jaar cel werd veroordeeld wegens wapenhandel, proberen de zaken weer op poten te zetten, maar kregen van de autoriteiten van het eiland Mauritius geen transportvergunning. Dat deelde de ngo "Conflict awareness project" dinsdag tijdens een persconferentie in New York mee.

"Verschillende leden van dit netwerk, die voorheen in dienst waren bij Viktor Bout, proberen wapens naar de conflictzones te sturen", zei Kathi Lynn Austin van de ngo. De ex-luitenanten van de 45-jarige Bout, Sergej Denisjenko en Andrej Kosolapov, planden een wijdvertakte transportorganisatie vanuit Mauritius, de Verenigde Staten, Finland, de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika richting Iran, Somalië, Soedan en Congo.

Deze operatie, waarbij meerdere bedrijven in verschilende landen betrokken zijn, was georganiseerd vanuit Mauritius, dat ze als draaischijf wilden gebruiken, aldus Austin, die verschillende documenten toonde om haar beweringen te staven. De twee Russische wapenhandelaars hadden de Mauritaanse autoriteiten gevraagd naar een luchttransportvergunning om gebruik te kunnen maken van een lokale luchtvaartmaatschappij om hun wapens door te voeren, maar dat werd hen geweigerd, waardoor het project werd geblokkeerd.

Viktor Bout, waarop de rol van Nicolas Cage was gebaseerd in de film "Lord of War" (2005), werd in 2008 in Thailand gearresteerd en in 2010 uitgeleverd aan de Verenigde Staten, tot groot ongenoegen van Rusland. Hij werd in april veroordeeld tot 25 jaar gevangenis.

De man heeft ook vanuit Oostende geopereerd. (LRT)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud