Twee miljoen moslims nemen deel aan hadj naar Mekka

In Saoedi-Arabië is maandag de hadj begonnen, de pelgrimstocht naar Mekka. Bijna twee miljoen moslims nemen deel aan het jaarlijkse evenement, waarvoor strenge veiligheidsmaatregelen gelden. Mahmoed Ahmadinejad is de eerste Iraanse president die aan de bedevaart deelneemt.

De in het wit geklede gelovigen kwamen samen in de vallei van Mina, op enkele kilometers ten oosten van de heilige stad, om het traject over te doen dat de profeet Mohammed 1.400 jaar geleden aflegde. Ze zullen er de dag al biddend doorbrengen en in tenten slapen. Dinsdag vatten ze de twee etappe van de pelgrimstocht aan: de berg Arafat.

Het officiële persagentschap SPA meldt dat de veiligheidsdiensten de pelgrims controleren en begeleiden en dat de medische diensten ter beschikking staan. De Saoedische autoriteiten willen immers toestanden als vorig jaar vermijden, toen er 364 doden vielen.

Een definitief cijfer is er nog niet, maar volgens SPA zijn ongeveer 1,7 miljoen moslims uit de hele wereld afgezakt naar Saoedi-Arabië en nemen ook 200.000 Saoedi's deel. Onder hen ook de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad. Hij werd uitgenodigd door de Saoedische koning Abdallah en is de eerste Iraanse president die deelneemt aan de grootste moslimbedevaart. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud