Tweede ronde Franse regionale verkiezingen gestart

In Frankrijk zijn zondag om 08.00 uur de stembureaus geopend voor de tweede ronde van de regionale verkiezingen. Verwacht wordt dat die verlies vande UMP van president Nicolas Sarkozy in de eerste ronde zal bevestigen.

De rechtse UMP kreeg in de eerste ronde 26 procent van de stemmen en werd voorafgegaan door de PS (29 pct). De socialisten kunnen tijdens de tweede ronde bovendien rekenen op de steun van de Groenen (12 pct) en van uiterst links (6 pct). Tussen de beide rondes zijn in Frankrijk immers allianties mogelijk. Het extreemrechtse Front National haalde in de eerste ronde meer dan 11 procent.

Links hoopt nog altijd alle 22 regio's van Frankrijk (zonder de overzeese gebieden) binnen te halen. Het controleert nu al 20 regio's en hoopt zeker Corsica los te weken van rechts. Ook in de Elzas, traditioneel een rechts bastion, belooft het een spannende strijd te worden.

Deze regionale verkiezingen, die midden in het mandaat van president Sarkozy vallen, zijn de laatste stembusgang voor de presidentsverkiezingen van 2012. Door het verlies van rechts in de eerste ronde zijn er geruchten over een reeks ministerwissels na de tweede ronde.

De laatste stembureaus sluiten om 20.00 uur. Vanaf dan kunnen de media de eerste schattingen uitzenden. Die zitten meestal dicht in de buurt van de finale uitslag.

(FUL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud