Tweede Spaanse regio vraagt om overheidssteun

Na Valencia gaat ook de Spaanse regio Murcia, in het zuidoosten van Spanje, steun vragen aan de federale overheid in Madrid. Dat heeft de lokale regeringsleider Ramon Luis Valcarcel aangekondigd. Murcia kreunt onder hoge schulden, ze zou aandringen op 200 à 300 miljoen euro steun tegen september.

De Spaanse krant El Pais schrijft intussen dat in totaal zes Spaanse regio's steun nodig hebben, waaronder ook Catalonië, Andalusië en de Balearen. De lokale regeringen zouden moeite hebben om zich te financieren en zouden dus bij de federale overheid aankloppen. Die heeft onlangs een speciaal noodfonds opgericht voor de regio's. Dat fonds beschikt over 18 miljard euro.

Valencia is de eerste regio die officieel een aanvraag indiende: ze wil minstens 2 miljard euro.

De financiële markten aarzelen om de regio's geld toe te stoppen omdat ze twijfels hebben of de federale staat erin zal slagen hen tot meer begrotingsdiscipline aan te zetten. En daarnaast neemt het protest tegen de besparingen alsmaar toe. Het wantrouwen van de markten is groot: de federale overheid betaalt nu een recordrente om zich te financieren. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud