Universiteitstop in opspraak voor doofpotoperatie Amerikaans pedofilieschandaal

Verantwoordelijken van de Amerikaanse universiteit Penn State uit Pennsylvania zijn in opspraak gekomen voor hun rol bij een pedofilieschandaal. Eerder werd de assistent-coach van het American Football-team schuldig bevonden aan kindermisbruik. Volgens een vrijgegeven intern rapport is de universiteitstop schuldig aan het toedekken van de zaak en aan een "totaal misprijzen" van de slachtoffers.

Voormalig FBI-directeur Louis Freeh onderzocht acht maanden de pedofiliezaak. Het rapport neemt vier van de "machtigste personen" van Penn State in het vizier. Onder hen de topman van de universiteit en de legendarische coach van het American Football-team, Joe Paterno, die in januari overleed aan kanker.

Paterno's hulpcoach Jerry Sanduski (68) werd op 22 juni schuldig bevonden aan het misbruik van minstens tien jongens, onder wie zijn eigen adoptiezoon. De feiten speelden zich af tussen 1994 en 2008. Hij riskeert een celstraf van 156 jaar. De zaak zorgde voor heel wat ophef in de VS.

Het rapport beschuldigt de universiteitstop de feiten toegedekt te hebben. "De droevigste bevinding is de totale en aanhoudende onverschilligheid van de prominentse leiders van Penn State voor de veiligheid en het welzijn van Sandusky's slachtoffers." De universiteit was meer bezorgd over de "slechte publiciteit", klinkt het.

De universiteit zegt het rapport te analyseren alvorens te communiceren of aanbevelingen te doen. Paterno en topman Graham Spanier werden ontslagen toen het schandaal in november vorig jaar losbrak.

Sandusky had een programma uitgewerkt voor minder begunstigde jongeren. Onder hen koos hij zijn slachtoffers.

(MARK WILSON)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud