Utrechts flatgebouw ontruimd na vondst asbest

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft de Nederlandse politie 48 appartementen ontruimd nadat eerder deze week in twee appartementen asbest was ontdekt. Dat meldde de gemeente. Het gaat om een flatgebouw aan de Stanleylaan waarin volgens woningbouwvereniging Mitros ongeveer 150 mensen wonen.

De gemeente Utrecht roept alle buurtbewoners op om binnen te blijven. De regionale omroep RTV Utrecht treedt op verzoek van de gemeente sinds zondagmiddag op als rampenzender.

Experts zijn momenteel bezig met metingen op asbest van een groot aantal andere woningen in het gebied. De zegsvrouw van de gemeente spreekt van woningen in het gebied tussen de Stanleylaan, het 5 meiplein en de Churchilllaan tot aan de Beneluxlaan. Of deze mensen ook hun huizen uit moeten, is nog onduidelijk.

De autoriteiten besloten tot de ontruiming nadat donderdagochtend in twee woningen zogeheten 'spuitasbest' was ontdekt in de voegen en achter de voegen van twee woningen aan die straat. Donderdag en vrijdag zijn overige huizen onderzocht. De uitslag van de metingen waren zodanig dat zondag besloten is tot ontruiming.

De woningen zijn gebouwd in de periode 1960-1965, meldt een woordvoerster van de woningbouwvereniging. Het gaat om lage portiekflats van vier verdiepingen. "Omdat veel mensen op vakantie zijn, hoeven mogelijk niet 150 maar rond de 100 bewoners te worden geƫvacueerd." De woordvoerster van Mitros bevestigt dat de kans bestaat dat binnenkort een groter deel van de Utrechtse wijk ontruimd moet worden vanwege de asbest. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud