Van Rompuy eist Griekse inspanningen tegen begrotingstekort

Permanent voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy heeft tijdens een bezoek aan Griekenland het land gevraagd zijn begrotingstekort en zijn schulden af te bouwen. "Dat is in het belang van de hele EU en vooral voor de landen van de eurozone", zei Van Rompuy naar aanleiding van zijn ontmoeting met de Griekse eerste minister Giorgos Papandreou in Athene.

"Het begrotingstekort moet tegen 2012 minder dan drie procent van het bbp bedragen", legde Van Rompuy na zijn eerste bezoek aan Griekenland uit. "Na ons gesprek ben ik ervan overtuigd dat de regering in Athene al de nodige maatregelen treft om de situatie het hoofd te bieden."

Premier Papandreou beloofde dat zijn land de "verloren geloofwaardigheid" weer zal herstellen met het consequent doorvoeren van hervormingen en met een besparingsprogramma. Griekenland is op financieel vlak de zwakste van alle zestien landen van de eurozone. Het sloot 2009 af met een begrotingstekort van bijna dertien procent - een pak meer dan het eerst had voorspeld.

Van Rompuy en Papandreou spraken in Athene ook over de voorstellen van de raadsvoorzitter om de economische groei in de EU te stimuleren, over het Europese milieubeleid en over de migratieproblemen. Woensdag gaat Van Rompuy naar Malta.

De budgettaire toestand van Griekenland staat volgende week dinsdag ook op de agenda van de maandelijkse Ecofin-raad. (GEJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud