Van Rompuy zet belastingontduiking op agenda Europese top

Herman Van Rompuy maakt van het "politieke momentum" gebruik om het aanpakken van belastingontduiking op de agenda van de volgende vergadering van de Europese Raad te zetten, op 22 mei in Brussel. Dat heeft hij aangekondigd in een videoboodschap.

De strijd tegen belastingontduiking gaat de voorbije weken hard. Luxemburg besliste om vanaf 2015 af te stappen van het bankgeheim en ook Oostenrijk maakte een serieuze opening. Vijf grote EU-landen maken intussen werk van een multilateraal systeem voor de automatische uitwisseling van bankgegevens.

Voor belastingontduiking mag geen enkele clementie bestaan, zegt Van Rompuy. Het "is oneerlijk voor de burgers, die hard werken en hun belastingen betalen om de samenleving te doen functioneren. Het is oneerlijk tegenover de bedrijven, die hun belastingen betalen en hierdoor een concurrentieel nadeel ondervinden omdat anderen dat niet doen." Ook landen die hun openbare financiën moeten saneren lopen door belastingontduiking broodnodige inkomsten mis.

Volgens de Europese voorzitter gaat in de hele EU jaarlijks zo'n 1.000 miljard euro verloren door belastingontduiking en -ontwijking. Dat komt nagenoeg overeen met het bbp van Spanje.

Het aanpakken van belastingontduiking is in de eerste plaats een nationale aangelegenheid, maar het is ook een grensoverschrijdend probleem, legt Van Rompuy uit. Daarom moet het niet alleen op Europees niveau worden aangepakt, maar ook op het niveau van de G8 en de G20.

Het thema wordt zaterdag ook besproken door de Europese ministers van Financiën, die voor overleg bijeen zijn in Dublin. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud