Vande Lanotte verdedigt Oostends model werkloosheidsaanpak

"Jongeren onder de 25 jaar die laaggeschoold zijn, hebben meer kansen gekregen in Oostende dan in de rest van Vlaanderen". Dat stelt Johan Vande Lanotte namens de industriezone Plassendale. Hij reageert daarmee op berichten die de voorbije dagen de ronde deden en die moesten aantonen dat het zogenaamde Oostendse model voor de aanpak van werkloosheid bij jonge, weinig geschoolde werklozen, niet goed werkt.

Vande Lanotte erkent dat er statistische problemen geweest zijn, die op een bepaald moment een verkeerd beeld gaven van de jeugdwerkloosheid in Oostende. "Maar die problemen zijn opgelost en laten nu toe een eerlijke evaluatie maken", stelt hij.

In het Oostendse model worden jongeren zeer intensief begeleid om een job te vinden. De actie in de kuststad ging vroeger en sneller van start dan in andere steden, namelijk in december 2005. Andere steden volgden pas een jaar later. Als er dan een evaluatie wordt gemaakt, moet die gebeuren op basis van de evolutie tussen september 2005 en september 2007.

Die resultaten tonen volgens de uittredende sp.a-voorzitter dat de globale werkloosheid in Vlaanderen in september 2005 8,99 procent bedroeg. Dat cijfer is twee jaar later gedaald tot 6,43 procent. Voor Oostende bedragen deze cijfers respectievelijk 13,16 en 9,09 procent. Met andere woorden: waar Oostende in september 2005 nog 4,17 procent boven het Vlaams gemiddelde scoorde, bedraagt die afstand nog 2,66 procent.

Volgens Vande Lanotte is dat op zich al een unieke inhaalbeweging. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud