Advertentie
Advertentie

Vaticaan verwerpt kritiek op standpunt tegen condooms

Het Vaticaan heeft vrijdag beschuldigingen van dissidente katholieke groepen weerlegd. Zij vroegen paus Benedictus XVI om het volgens hen "catastrofale" standpunt van de katholieke Kerk inzake anticonceptie in te trekken.

De groepen schreven een open brief die vrijdag is verschenen in de Italiaanse krant Corriere della Sera. De brief verscheen op de veertigste verjaardag van de encycliek Humanae Vitae (over geboorteregeling) van paus Paulus VI, waarin het een zonde werd genoemd om de pil of condooms te gebruiken.

In de open brief zeggen de ondertekenaars dat de gevolgen van de veroordeling door het Vaticaan van geboortebeperking door middel van contraceptiva "catastrofaal zijn", vooral in arme landen over de hele wereld.

Woordvoerder Federico Lombardi van de paus wees de brief van de hand als zijnde "betaalde propaganda voor het gebruik van anticonceptiemiddelen". De "beschuldiging dat het katholieke standpunt de verspreiding van aids veroorzaakt, en zo ook pijn en dood door het belemmeren van een verlicht gezondheidsbeleid, is manifest ongegrond", zei Lombardo op Radio Vaticaan.

"De verspreiding van aids staat volledig los van het geloof van volkeren en de invloed van de clerus, terwijl aidsbeleid dat gebaseerd is op de verdeling van condooms, grotendeels gefaald heeft", zei Lombardi. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud