Veertig graven van Duitse soldaten beschadigd in Frankrijk

Op een militaire begraafplaats in de Franse gemeente Saint-Etienne-à-Arnes, in het departement Ardennes, zijn veertig graven van Duitse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog beschadigd. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken zaterdagavond meegedeeld.

De grafschennis gebeurt net tijdens het weekend waarop Frankrijk en Duitsland de vijftigste verjaardag van hun verzoening vieren. Zondag vindt naar aanleiding van die verjaardag een ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande plaats in Reims, amper veertig kilometer van de plaats waar de graven werden geschonden.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft de grafschennis in een mededeling scherp veroordeeld. "Er is een onderzoek aan de gang en alle middelen worden ingezet om de verantwoordelijken voor deze onduldbare beschadigingen te vinden", luidt het.

Volgens de eerste bevindingen van het onderzoek werden ongeveer veertig grafstenen losgerukt, sommige ervan werden gebruikt bij een kampvuur.

Zondag zal een bloemenkrans worden neergelegd op de begraafplaats, waar in totaal 12.000 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog liggen.

(TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud