Veiligheidsraad blijft verdeeld over conflict in Kaukasus

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York was donderdag tijdens een zitting achter gesloten deuren verdeeld omtrent twee ontwerpen van resolutie om een einde te maken aan het conflict in de Kaukasus. Moskou overweegt zijn ontwerp door te drukken.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei tegenover de pers de steun te willen van de leden van de Raad voor een ontwerp dat hij had laten circuleren. De tekst spreekt steun van de Veiligheidsraad uit voor het zespuntenvredesplan dat onder Franse bemiddeling door zowel Moskou als Tbilisi is aanvaard en getekend. Maar het document omvat geen verwijzing naar eerbiediging van de territoriale integriteit van Georgië, iets wat het Westen wel vermeld wil zien.

Moskou is niet te spreken over een door Frankrijk ingediend ontwerp van resolutie dat volgens Rusland maar twee van de zes punten omvat, in het bijzonder terugtrekking van de Russische en Georgische troepen naar de posities die beide hadden op het ogenblik dat Tbilisi op 7 augustus een offensief in de opstandige deelrepubliek Zuid-Ossetië lanceerde.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Alejandro Wolff noemde het Russische ontwerp "onaanvaardbaar" en zei te hopen dat de tekst niet ter stemming wordt voorgelegd. (SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud