Venezolaanse parlementsvoorzitter herkozen nu toekomst Chavez onduidelijk is

De Venezolaanse volksvertegenwoordigers hebben zaterdag Diosdado Cabello herkozen om de assemblee te leiden. Voor dat parlement zou de pas herverkozen president Hugo Chavez donderdag voor de derde keer de eed moeten afleggen. Maar daarover zijn twijfels gezien zijn gezondheidstoestand.

Chavez, die aan kanker lijdt, verblijft nog steeds in Cuba na een vierde operatie. Maar vrijdag gaf de regering aan dat Chavez met "complicaties" kampt na een "ernstige longinfectie" die hij opliep in de nadagen van de operatie van 11 december in Havana.

In die context kwam het parlement zaterdag voor de eerste maal in het nieuwe parlementaire jaar bijeen. Cabello werd herkozen als voorzitter van de assemblee die gedomineerd door de socialistische partij van Chavez. De 49-jarige ex-militair is de huidige nummer drie in de machtsranking.

Indien de verkozen Chavez op 10 januari de eed niet zou kunnen afleggen, dan neemt volgens de grondwet Cabello de macht tijdelijk over en komen er nieuwe verkiezingen. Dat is meteen het scenario waarvoor de oppositie pleit indien Chavez de eed niet zou afleggen.

Volgens waarnemers is Cabello een politieke rivaal van vicepresident Nicolas Maduro voor Chavez' eventuele opvolging. Maduro sprak vrijdag duidelijke taal in een televisietoespraak aan de natie. Chavez blijft aan de macht indien hij de eed niet kan afleggen, klonk het. De eedaflegging is een "formaliteit" en de grondwet laat flexibiliteit toe. Volgens Maduro staat de grondwet immers toe dat indien de eedaflegging voor het parlement niet mogelijk is, de president de eed ook kan afleggen voor het hooggerechtshof. Daarbij is geen termijn bepaald, en dus kan Chavez ook later ingezworen worden, klonk het. (JUAN BARRETO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud