Venezuela gaat El Pais vervolgen voor valse foto Chavez op voorpagina

De Venezolaanse regering gaat gerechtelijke stappen ondernemen tegen de Spaanse krant El Pais. Het dagblad zette donderdag een foto van de zieke president Hugo Chavez op de voorpagina. De foto bleek echter niet zo exclusief te zijn als eerst gedacht. De man op een ziekenhuisbed met luchtslang in de mond bleek helemaal niet Chavez te zijn.

Caracas kan niet lachen met de blunder van de Spaanse krant. De Venezolaanse regering zal nu adequate gerechtelijke stappen ondernemen. "De publicatie kan niet hersteld worden met de magere excuses die het mediabedrijf aangeboden heeft aan zijn lezers", zegt minister van Communicatie Ernesto Villegas.

Maar hoe kwam de foto op de voorpagina terecht? De foto werd geleverd door fotoagentschap Gtres. Zij zouden in de maling genomen zijn via een Cubaanse verpleegster die beweerde dat het om Chavez ging. De president vecht al langer tegen kanker en is al bijna een maand op Cuba voor behandeling. De foto bleek uiteindelijk uit een YouTube-filmfragment afkomstig te zijn. El Pais legde de distributie van de krant onmiddellijk stil.

De hoofdredacteur van de concurrerende krant El Mundo lachte alvast in zijn vuistje. Via Twitter liet Pedro Ramirez weten dat ook bij hen de foto aangeboden werd, en dat voor 30.000 euro.

Chavez was eerder deze maand te ziek om de eed af te leggen. Vorig jaar werd hij herverkozen.

(DOMINIQUE FAGET)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud