Verenigde Naties "erg ongerust" over humanitaire crisis in Noord-Korea

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is "heel bezorgd" over de humanitaire crisis in Noord-Korea, die nog erger werd na de overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van de stortregens in juli. Dat verklaarde hij tijdens een bezoek aan Zuid-Korea.

Bij de overstromingen vielen 169 doden, raakten 400 mensen vermist en sloegen 212.200 inwoners op de vlucht. Zowat 650 vierkante kilometer bebouwd land - in een land waar voedsel schaars is - werd verwoest. Dat blijkt uit cijfers die de staatsmedia in Pyongyang bekendmaakten.

"We zijn bijzonder bezorgd over de gezondheid van kleine kinderen en over de schade als gevolg van de recente droogte en overstromingen", verklaarde de voormalige Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken.

De diensten van de Verenigde Naties boden "de nodige hulp en zijn van plan die nog te vergroten", voegde hij er zonder verdere preciseringen aan toe.

Ploegen van de VN en het Rode Kruis trokken deze zomer naar de getroffen provincies in het westen van het land om de schade op te meten. Daaruit bleek dat er dringend nood is aan drinkwater, voedsel en geneesmiddelen.

Noord-Korea, waar hongersnood in de jaren 1990 honderdduizenden slachtoffers zou hebben gemaakt, heeft te kampen met een chronisch voedseltekort. Wilde ontbossing leidde er onder meer toe dat de gronden gemakkelijk overstromen.

De VN schatten in november 2011 dat drie miljoen Noord-Koreanen, op een bevolking van 24 miljoen mensen, dringend voedselhulp nodig hebben.

De VN-secretaris-generaal verklaarde ten slotte bezig te zijn met "het wegwerken van de spanningen op het Koreaanse schiereiland en het verzekeren van de verzoening" tussen het kapitalistische zuiden en het communistische noorden. (JUNG YEON-JE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud