Verkiezingen Irak: seculiere Allawi neemt opnieuw de koppositie over

Twee weken na de parlementsverkiezingen in Irak van 7 maart blijkt zaterdag uit nieuwe gedeeltelijke resultaten dat de seculiere sjiiet en ex-premier Iyad Allawi opnieuw op kop ligt na de stembusgang. Nu ruim 90 procent van de 12 miljoen stemmen geteld is, moet de sjiitische huidige premier Noeri al-Maliki opnieuw het onderspit delven in de electorale nek-aan-nekrace.

Volgens de resultaten van de kiescommissie heeft de lijst van Allawi, al-Iraqiya, een voorsprong van net geen 8.000 stemmen (7.928) op Maliki's sjiitische Rechtsstaatcoalitie. Allawi zou in totaal zo'n 2,54 miljoen stemmen hebben. De derde plaats volgens de laatste resultaten is voor de Iraakse Nationale Alliantie, een coalitie van religieuze sjiitische partijen met ongeveer 1,9 miljoen stemmen.

Al-Maliki staat ondanks de achterstand wel op kop in zeven van de achttien provincies tegenover vijf provincies voor Allawi. Daardoor is het mogelijk dat al-Maliki aan de eindstreep meer zitjes zou behalen ondanks minder behaalde stemmen op nationaal niveau.

Op 7 maart werden de tweede parlementsverkiezingen gehouden sinds de val van het Saddam-regime in 2003. De kiescommissie laat zaterdag weten dat de definitieve resultaten nog zeker enkele dagen op zich zullen laten wachten, zonder daarbij een datum te noemen. Omdat het resultaat zo lang op zich laat wachten -omwille van de verificatieprocedures- beschuldigen verschillende partijen de kiescommissie van manipulatie. (EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud