Verkiezingen Jordanië - Stammen en conservatieve loyalisten winnen geboycotte stembusgang

Stammencoalities en conservatieve onafhankelijke kandidaten die loyaal zijn aan het regime hebben woensdag 90 procent van de stemmen behaald bij de eerste parlementsverkiezingen in Jordanië sinds de Arabische lente van 2011. Dat tonen de officiële cijfers aan die donderdag vrijgegeven werden.

Ongeveer 56,5 procent van de 2,2 miljoen stemgerechtigde Jordaniërs bracht een stem uit. Dat is een pak meer dan verwacht en de hoogste opkomst sinds 1989, toen de verkiezingen opnieuw toegelaten werd.

De verkiezingen werden geboycot door de Moslimbroeders. Zij vormen de islamistische oppositie en zijn de grootste politieke beweging. De Moslimbroeders claimen dat maar een kwart van de stemgerechtigden kwam opdagen en kaarten onregelmatigheden aan.

Ondanks de winst van de conservatieven, is het onduidelijk of ze een meerderheid kunnen vormen. Koning Abdullah eist die meerderheid voordat hij de eerste regering gestoeld op een parlementair mandaat zou benoemen. De politieke partijen staan zwak in Jordanië: slechts 60 van de 1.500 verkiezingskandidaten behoort tot een partij.

Feit is dat de koning nog altijd de touwtjes stevig in handen houdt: hij benoemt en ontslaat regeringen, ontbindt parlementen en kan wetgeving omgooien. Wie toch een van de 1.500 kandidaten is voor een zitje in het 150-koppige parlement, wordt gezien als een marionet van het regime.

Bij de overheid klinkt het dat de stembusgang een "keerpunt" is. Bij de bevolking heerste in de aanloop naar de verkiezingen vooral gelatenheid. Velen geloven dat corruptie, hoge werkloosheid en armoede dagelijkse realiteit zullen blijven en blijven weg uit het stemhokje. (KHALIL MAZRAAWI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud